Reyhanlı Tarihi
İlçemizin iklimi Hatay ilimiz ile aynı yeknesaklığı gösterir. Genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi karakterindedir.
İlçemizin % 80’ni ovalık olup, bunun yanında yer yer sınır bölgesinde dağlık eşikler serpilmiş olarak ufak tepecikler hâkimdir. İlçemizden Asi ve Afrin nehirleri geçmektedir. Ayrıca ilçemizde yaklaşık 20.000m2 alana sahip Yenişehir Gölü mevcuttur. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 160m.’ dir.
Nüfus Durumu:
T.C.Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumundan alınan bilgiye göre ilçe nüfusunun 82.391 kişi olduğu,, bu nüfusun 60.073´ü İlçe merkezinde, 22.318´i ise köylerde yaşamaktadır. Genel nüfusun 41.642´si kadın 40.749´u erkektir. Hane sayısı 13.731´dir. Birden çok evlilik yaygın olup, her ailenin ortalama 5-6 çocuğu bulunmaktadır.
İdari Durum:
İlçeye bağlı 31 köy ve merkezde 16 mahallesi vardır. Özellik arz eden Tayfur Sökmen köyü iskân amaçlı olup, Samsun, Sinop ve Adıyaman illerinden getirilen vatandaşlarımız yerleştirilmiştir.406 hane ve 1.128 nüfusa sahiptir.
İlçemizde bir merkez belediye mevcuttur. Köylerimiz genelde toplu halde yerleşmiş ise de bazı köylerimizin nüfusça kalabalık bağlısı durumunda mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca köy hudutları içerisinde özel kişilere ait çiftlikler bulunmakta, buralarda yaz ve kış aylarında değişik sayılarda insan yaşamaktadır.
Yöre halkı kanun ve nizamlara saygılı davranmakta, hak ve hukuku daima resmi mercilerde aramaya özen göstermektedirler. Devlet yönetimi ve halk arasında bu güne kadar, müessif bir olay olmamıştır.
Genel İdare, Mahalli İdareler, Kamu İktisadi Kuruluşları arasından, yöre halkına yeterli ve verimli hizmet üretebilecek, birimler ihtiyaca cevap verebilecek, kapasitede oluşturulmuştur.
Ekonomik ve Sosyal Durum
Ekonomik Durum:
İlçemizde genellikte tarıma dayalı ekonomi hâkimdir. 1930´ lu yıllardan sonra giderek gelişen pamuk ve buğday üretimi 1950´lerde traktör kullanımı ile daha da yaygınlaşmıştır. Amik Gölünün 1960´larda kurutulması ile pamuk ve buğday tarımı, ipek böcekçiliği ve hayvancılığın yerini almıştır. 1970´li yıllarda pamuk üretimi en önemli ve kazançlı ürün olmuştur. Bununla birlikte bu gün Arpa, Buğday, Mısır, Soğan, Havuç, Sebze ve Meyve de yer almaktadır.
Sulu tarım arazilerine su sağlayan Asi ve Afrin Irmakları Yaz aylarında Suriyeli tarımcılar tarafından tutulduğundan sulamanın 4/3´ü yer altı sondajları ile karşılanmaktadır. Bu mecburiyet hem ürünün maliyet fiyatını arttırmakta ve yer altı su rezervlerini tehlikeli bir şekilde yok etmektedir
İlçemizin yüzölçümüne göre ziraata elverişli arazi 4/3´ten fazladır. Sulanan arazi miktarı ise tarım arazisinin % 81 ´dir.
Sosyal Durum:
Reyhanlı halkı gerek kültürü, gerekse tarihi geçmişi nedeniyle kapalı bir toplum yapısına sahip olmayıp, ileriye dönük ve atılımcıdır. Her türlü modern gelişmenin yanında olup, çağın gerektirdiği hizmetlerin kendisine de getirilmesini talep ederler.
İlçede sosyal yaşantının çok canlı olduğu söylenemez. Çünkü ilçede sosyal yaşantıyı canlı kılacak tesis ve alt yapı yoktur. Vatandaşlarımız bu özlem ve ihtiyacını daha çok Antakya ve İskenderun da gidermektedir. Özellikle yaz aylarında Yenişehir gölü çevresindeki sosyal müesseseler ihtiyacın bir kısmını karşılayabilmektedir.
İş ve çalışma hayatı tarım sektöründe yoğunlaşmış olup, özellikle yaz aylarında pamuk işçiliği için Doğu ve Güneydoğu illerimizden 15-20 bin civarında ilçeye işçi kabul edilmektedir. 20 adet küçük kapasiteli fabrika mevcuttur. Bu fabrikaların çoğunluğu özel şahıslara ait çırçır ve prese fabrikası, iplik ve un fabrikası ile Çukobirlik tarafından işletilen çırçır ve prese fabrikası bulunmaktadır. Bunun dışında istihdam sağlayabilecek sanayi kuruluşu yoktur.
Doğaldır ki gerek nüfus artışı, gerekse ihtiyaçların şekil ve çeşitlilik göstermesi ile süreklilik arz etmesi, bu yöndeki çalışmaları olumsuz etkilemekte, yeni yatırımların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır
İlçenin Sanayi ve Ticaret Verileri:
İlçe de 26 adet pamuk çırçır fabrikası, 2 zeytinyağı, l Un ve 2 de pamuk yağı fabrikası faaliyet sürdürmektedir.
Sağlık Durumu
Tarihi Yerler
Reyhanlı ve çevresinin kültürü tarih öncesi çağlara dayanır. Kültür tabakaları, Cüdeyde, Altıntepe, Çatalhöyük, Açana, Güvercinler vadisinde kendini göstermiştir. Paleolitik dönem, Neolitik dönem, Kalkolitik döneme ait buluntular elde edilmiştir. Tel-Tainat ve Tel-Açana da yerleşim alanları bulunmuştur.