Single Blog Title

This is a single blog caption
12 Ağu

Reyhanlı Tarihi

lçenin TarihçesiReyhanlı daha önceki tarihlerde İrtah adında küçük bir kasaba idi. 16. yüzyıldan itibaren göçebe olarak Türk´ler bu kasabaya yerleşmişlerdir. Yaz aylarında Sivas yaylalarında, kış aylarında ise kasabada geçinirlerdi. Bazı savaşlar yüzünden harap duruma gelen kasaba da halk genellikle hayvancılık yapardı. 1855 yılında Rumeli´ den Kafkas ve Kıbrıs göçmenleri getirilerek kasabaya yerleştirilmiştir. 112 boy, 40 oymak ve 20.000 çadırdan oluşan bu göçmenler arasında, zaman zaman geçimsizlikler baş göstermiştir. Derviş Paşa söz konusu karışıklıkları önlemiştir. Daha sonra Reyhanlı ismini alan kasaba 1918 yılında Fransızlar tarafından ele geçirilmiş, bucak statüsü ile yönetilmiştir. 8 Temmuz 1938 yılında Fransız işgalinden kurtarılıp, Anavatana katıldığı yıl olan 1939 da ilçe olmuştur.
Coğrafi Yapısı
Konumu:

Hatay İline bağlı Reyhanlı İlçesi yurdumuzun güneyinde yer alan ve yüz ölçümü 406 Km2 olan bir ilçemizdir.
Reyhanlı ilçesi Akdeniz bölgesinde ve Hatay’ın doğusunda yer alır. Akdeniz iklimi hâkimdir. Doğusunda Suriye, güneyinde Suriye ve Altınözü,  batısında Antakya merkez ilçesi ve kuzeyinde Kırıkhan ve Kumlu ilçesi bulunmaktadır.
İlçeye bağlı 31 köy vardır. Ayrıca önemli bir gelir kaynağı olan Cilvegözü sınır kapısı da bu ilçededir.İklimi:
İlçemizin iklimi Hatay ilimiz ile aynı yeknesaklığı gösterir. Genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi karakterindedir.
Yaz aylarında ortalama sıcaklık 20–35 Co, kış aylarında 3–20 Co arasında değişmektedir. Bazı yıllarda sıcaklık 0 Co altına düşmektedir.
İlçemizin yıllık yağış ortalaması 500–700 mm nispi nem oranı ise % 65 civarındadır.
YeryüzüŞekli:
İlçemizin  % 80’ni ovalık olup, bunun yanında yer yer sınır bölgesinde dağlık eşikler serpilmiş olarak ufak tepecikler hâkimdir. İlçemizden Asi ve Afrin nehirleri geçmektedir. Ayrıca ilçemizde yaklaşık 20.000m2 alana sahip Yenişehir Gölü mevcuttur. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 160m.’ dir.

 

Nüfus ve İdari Yapısı

Nüfus Durumu:

T.C.Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumundan alınan bilgiye göre ilçe nüfusunun 82.391 kişi olduğu,, bu nüfusun 60.073´ü İlçe merkezinde, 22.318´i ise köylerde yaşamaktadır. Genel nüfusun 41.642´si kadın 40.749´u erkektir. Hane sayısı 13.731´dir. Birden çok evlilik yaygın olup, her ailenin ortalama 5-6 çocuğu bulunmaktadır.

İdari Durum:

İlçeye bağlı 31 köy ve merkezde 16 mahallesi vardır. Özellik arz eden Tayfur Sökmen köyü iskân amaçlı olup, Samsun, Sinop ve Adıyaman illerinden getirilen vatandaşlarımız yerleştirilmiştir.406 hane ve 1.128 nüfusa sahiptir.

İlçemizde bir merkez belediye mevcuttur. Köylerimiz genelde toplu halde yerleşmiş ise de bazı köylerimizin nüfusça kalabalık bağlısı durumunda mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca köy hudutları içerisinde özel kişilere ait çiftlikler bulunmakta, buralarda yaz ve kış aylarında değişik sayılarda insan yaşamaktadır.

Yöre halkı kanun ve nizamlara saygılı davranmakta, hak ve hukuku daima resmi mercilerde aramaya özen göstermektedirler. Devlet yönetimi ve halk arasında bu güne kadar, müessif bir olay olmamıştır.

Genel İdare, Mahalli İdareler, Kamu İktisadi Kuruluşları arasından, yöre halkına yeterli ve verimli hizmet üretebilecek, birimler ihtiyaca cevap verebilecek, kapasitede oluşturulmuştur.

Ekonomik ve Sosyal Durum

Ekonomik Durum:

İlçemizde genellikte tarıma dayalı ekonomi hâkimdir. 1930´ lu yıllardan sonra giderek gelişen pamuk ve buğday üretimi 1950´lerde traktör kullanımı ile daha da yaygınlaşmıştır. Amik Gölünün 1960´larda kurutulması ile pamuk ve buğday tarımı, ipek böcekçiliği ve hayvancılığın yerini almıştır. 1970´li yıllarda pamuk üretimi en önemli ve kazançlı ürün olmuştur. Bununla birlikte bu gün Arpa, Buğday, Mısır, Soğan, Havuç, Sebze ve Meyve de yer almaktadır.

Sulu tarım arazilerine su sağlayan Asi ve Afrin Irmakları Yaz aylarında Suriyeli tarımcılar tarafından tutulduğundan sulamanın 4/3´ü yer altı sondajları ile karşılanmaktadır. Bu mecburiyet hem ürünün maliyet fiyatını arttırmakta ve yer altı su rezervlerini tehlikeli bir şekilde yok etmektedir

İlçemizin yüzölçümüne göre ziraata elverişli arazi 4/3´ten fazladır. Sulanan arazi miktarı ise tarım arazisinin % 81 ´dir.

Sosyal Durum:

Reyhanlı halkı gerek kültürü, gerekse tarihi geçmişi nedeniyle kapalı bir toplum yapısına sahip olmayıp, ileriye dönük ve atılımcıdır. Her türlü modern gelişmenin yanında olup, çağın gerektirdiği hizmetlerin kendisine de getirilmesini talep ederler.

İlçede sosyal yaşantının çok canlı olduğu söylenemez. Çünkü ilçede sosyal yaşantıyı canlı kılacak tesis ve alt yapı yoktur. Vatandaşlarımız bu özlem ve ihtiyacını daha çok Antakya ve İskenderun da gidermektedir. Özellikle yaz aylarında Yenişehir gölü çevresindeki sosyal müesseseler ihtiyacın bir kısmını karşılayabilmektedir.

İş ve çalışma hayatı tarım sektöründe yoğunlaşmış olup, özellikle yaz aylarında pamuk işçiliği için Doğu ve Güneydoğu illerimizden 15-20 bin civarında ilçeye işçi kabul edilmektedir. 20 adet küçük kapasiteli fabrika mevcuttur. Bu fabrikaların çoğunluğu özel şahıslara ait çırçır ve prese fabrikası, iplik ve un fabrikası ile Çukobirlik tarafından işletilen çırçır ve prese fabrikası bulunmaktadır. Bunun dışında istihdam sağlayabilecek sanayi kuruluşu yoktur.

Doğaldır ki gerek nüfus artışı, gerekse ihtiyaçların şekil ve çeşitlilik göstermesi ile süreklilik arz etmesi, bu yöndeki çalışmaları olumsuz etkilemekte, yeni yatırımların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır

 
İlçenin Başlıca Geçim Kaynağı:

Reyhanlı ilçesinde iş ve çalışma hayatı tarım sektöründe yoğunlaşmaktadır. Tarım İşçili, buğday, pamuk, mısır, soğan ve hububat geliridir. Son yıllarda hızla artan nüfus, sanayinin gelişmemiş olması ve iş sahasının daralması nedeniyle, özellikle KKTC. ve çeşitli il ve ilçelere göç vermektedir.

İlçenin Sanayi ve Ticaret Verileri:

İlçemizde pamuğa dayalı olarak yaklaşık 25 çırçır ve prese fabrikası, 1 ad. Un fabrikası, 2 adet yağ fabrikası, 2 adet biodizel, 1 ad. Temizlik maddesi üreten fabrika, 2 ad. Zeytinyağı fabrikası halen üretime devam etmektedir.
Önemli Kamu ve Özel Şirket Yatırımları:

İlçe de 26 adet pamuk çırçır fabrikası, 2 zeytinyağı, l Un ve 2 de pamuk yağı fabrikası faaliyet sürdürmektedir.

Sağlık Durumu

İlçede Hizmet Veren Sağlık Ocağı ve Sağlık Evi Sayısı:
5 Sağlık Ocağı ve 12 adet Sağlık Evi bulunmaktadır.

İlçede Hizmet Veren Sağlık Kurumlarının Yatak Sayısı:

103 yataklı devlet hastanesi bulunmaktadır.

Tarihi Yerler

Reyhanlı ve çevresinin kültürü tarih öncesi çağlara dayanır. Kültür tabakaları, Cüdeyde, Altıntepe, Çatalhöyük, Açana, Güvercinler vadisinde kendini göstermiştir. Paleolitik dönem, Neolitik dönem, Kalkolitik döneme ait buluntular elde edilmiştir. Tel-Tainat ve Tel-Açana da yerleşim alanları bulunmuştur.

Yöre Amik ovası ile birlikte ele alınarak incelemek suretiyle değerlendirilmiştir. Zira Amik ovası Reyhanlı halkı ile özdeşleşmiştir. Yapılan incelemelerde çeşitli kültür tabakalarından elde edilen eserlerden anlaşıldığı üzere, yöre henüz arkeologlar tarafından tam olarak keşfedilmemiştir. Amik ovasındaki 178 höyük keşfedilmeyi beklemektedir.
Kızlar Sarayı: Tampon bölgede, rahibeler manastırı ve ek binaları
Artah Kalesi: Şimdiki Pınarbaşı mahallesinde kalıntıları vardır.
İmma Kalesi: Yenişehir´de mülkiyeti belediyeye ve Fuat Tut´a ait bir eski eser kalıntısıdır. Tonozları, kesme taş duvarlarıyla halen ayaktadır.
Kaya Mezarları: Bayır mahallesinin batısındadır.
Değirmenler-su yolları, Cüdeyde-Pınarbaşı-Yenişehir gölleri, Cüdeyde Mağarası, İbrahimpaşa kalıntıları Reyhanlı´nın korunması gerekli belli başlı kültür ve Tabiat Varlıklarının bazılarıdır.